Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Οικονομική στήριξη των νησιών που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές


Την άμεση εξασφάλιση τουλάχιστον 730 εκατ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο δράσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους -εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ- ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και να επισπευσθεί η διαδικασία ταυτοποίησης. Χθες, οι συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, με τη συμμετοχή στελεχών των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να υποδέχονται την αυξανόμενη ροή μεταναστών στη χώρα μας.


Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει οικονομική στήριξη των νησιών που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές και που αντιμετώπισαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, υπάρχουν δύο ταμεία από τα οποία μπορεί να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Το Ταμείο Ασύλου, το οποίο θα διαθέσει 400 εκατ. ευρώ, και το Ταμείο Απόρων, με 330 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο -όπως εξήγησε- αναμένεται να αυξηθεί όσο αυξάνεται η ροή μεταναστών.

Ο κ. Χριστοδουλάκης εμφανίστηκε καυστικός αναφερόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στις διαδικασίες όσον αφορά τα χρήματα από το Ταμείο Ασύλου. Ειδική αναφορά έκανε στον τουρισμό των νησιών που υποδέχονται μετανάστες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η συνολική κατάρρευση στην τουριστική οικονομία ξεπερνά το 50%, ενώ σε κάποια νησιά φθάνει το 70%! Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί «γιατί τώρα κλείνουν για του χρόνου αρκετά πρακτορεία και μπορεί να υπάρχει συνέχεια σε αυτό».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προειδοποίησε ότι το πρόβλημα τείνει αυξανόμενο, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών, αλλά δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το κέντρο, προκειμένου να αποσυμφορήσουμε τα νησιά. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε αιώνια Πεδία του Αρεως ή πλατείες Βικτωρίας» εξήγησε.

Αριθμούς που σοκάρουν αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης. «Οι λιμενικοί το 2015 έχουν βγάλει 50.000 ανθρώπους μέσα από τη θάλασσα. Στο πρώτο οκτάμηνο του 2014 οι συλλήψεις του Λιμενικού έφτασαν τις 17.500, ενώ το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015 έφτασαν τις 230.000. Μόνο το δίμηνο οι είσοδοι ξεπέρασαν τις 157.000».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα στην Τουρκία ίσως περιμένουν να περάσουν απέναντι. Εχω την υποχρέωση να μην τα αποκρύψω και πρέπει να τα πούμε στους εταίρους μας», παρατήρησε.

Από την αρχή του έτους είχαμε περίπου 230.000 αφίξεις μεταναστών, ενώ μόνο τον Ιούλιο είχαμε 52.000 αφίξεις επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδήμητρης. Όπως είπε η εισροή πραγματοποιείται κυρίως από πέντε νησιά: από τη Λέσβο έρχεται το 50% των προσφύγων, στη Χίο το 14%, στη Σάμο 12%, στην Κω 28% και στη Λέρο μικρότερα ποσοστά. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι γι' αυτό το κύμα είπε ο κ. Μακρυδημήτρης, αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα χρωστά σε προμηθευτές 9 εκατ. ευρώ για σίτιση.

Στήριξη από Ε.Ε.
Την ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα για το προσφυγικό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος μαζί με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, συναντήθηκαν χθες με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου. «Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει μια κρίση άνευ προηγουμένου, μια κρίση ανθρωπιστική, μια κρίση πολιτική και οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις ευρωπαϊκές σε ένα πρόβλημα, που κάθε κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως μια από τις κύριες πύλες εισόδου καλείται να λάβει κάποια μέτρα, «έχοντας όμως την πλήρη υποστήριξη, οικονομική, τεχνική και πολιτική της Ε.Ε.».

Εν τω μεταξύ, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Έσδρα, συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλους. «Η εικόνα του νεκρού παιδιού, που είδαμε, είναι ένας εφιάλτης που δεν μπορεί να αφήσει καμία συνείδηση να κοιμάται ήσυχη», τόνισε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει αυτή την εικόνα που από μόνη της δείχνει πως αυτές τις ώρες όχι μόνο είμαστε ανέτοιμοι, αλλά δεν φροντίσαμε, ενώ τα φαινόμενα ήταν ορατά, να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ

Aποδέχθηκα τον Ιανουάριο την πρόσκληση να στρατευθώ, στις δύσκολες για την πατρίδα μου και τον λαό μας εποχές, με τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, παραφράζοντας τον Τζων Κέννεντυ, πιστεύω πως δεν πρέπει να περιμένω να κάνει κάτι το Κράτος για μένα, αλλά θέλω να δω τι μπορώ να κάνω εγώ για την πατρίδα μου.

Παρούσα στο προσκλητήριο είμαι και τώρα που οι στιγμές είναι ακόμη πιο δύσκολες για όλους μας.

Οι ερχόμενες εκλογές αποτελούν ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Κι η επιλογή που θα κάνουμε, θα σφραγίσει το μέλλον μας για πολλές δεκαετίες...

Από το Blogger.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More